På kolde, stormfulde vinteraftener står det klart for de fleste, hvorfor te har været så populær en drik i århundreder. Den varme, aromatiske drik er såresimpel, men stadig lækker smørelse for ømme halse – og dens dampe er vidunderlige til at løsne det hele og for alvor få hul igennem til bihulerne, hvis man går og døjer med en forkølelse. Særligt grøn te er kendt for at være en fremragende antioxidant og besidde fantastiske antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber – og de mere spirituelt anlagte verden over har sat pris på teens blade til spådomme stort set lige så længe, som te har eksisteret.
Ja, te er fantastisk. Men opbevarer du det korrekt? Hvis ikke, kan bladene risikere at miste deres smag, og mange af teens fordele kan gå tabt – læs, hvad du måske gør forkert, og hvorfor den rette tedåse er så uhyre vigtig, her.
Du opbevarer din te for fugtigt
Hvis du tænker over, hvor du har din te stående lige nu, er det så et tørt sted? Eller står bladene et sted, hvor de får lov til at absorbere masser af fugt fra luften omkring dem? Hvis det sidste er tilfældet, bør du klart overveje at finde et nyt sted at opbevare din te. Selvom luftfugtighed særligt her i Danmark sjældent er noget, vi skænker en tanke i hverdagen, kan det faktisk betyde mere, end vi går rundt og tror – og i tes tilfælde kan det over tid frarøve selv potente teblade deres rige smag. Det giver egentlig god mening, når man tænker over det: Det er jo netop gennem varmt vands høje temperaturer, at vi udvinder bladenes smag, når vi laver te – men gem det, til du faktisk skal drikke teen, og opbevar bladene i en tør tedåse indtil da.
Hold teen væk fra lys med tedåser
En anden ting, som kan frarøve dine dyrekøbte blade smag over tid, er, hvis du begår den fejl at opbevare dem for lyst. Det kan godt være, at dine farverige teblade ser fantastiske ud i gennemsigtige glaskrukker på rad og række i vindueskarmen – og bevares, du skal selvfølgelig have lov til at have din 1800-tals-apoteker-æstetik i fred – men for smagens skyld er du klart bedre tjent ved i det mindste at opbevare teen i mørktonede tedåser. Ideelt bør du dog klart gå efter tedåser i ugennemsigtige materialer som træ eller metal.
Te mister smag ved forkerte temperaturer
Dette punkt mås siges at gå hånd i hånd med vores første pointe, men det bør dog alligevel nævnes særskilt: Sørg for Guds skyld for, at du ikke opbevarer din te under den forkerte temperatur. Den allerbedste temperatur for din tedåse er lige omkring stuetemperatur – men hvis du skal afvige lidt, bør du klart hellere gå lidt under end over. Derved sørger du for, at din te altid bevarer så meget af sin oprindelige smag og friskhed som muligt – og du kan nyde en dampende varm smagsbombe lang tid efter, du oprindeligt købte din te.