Rødvin, hvidvin, rosévin, hedvin, mousserende vin, bordvin og papvin. Der er mange forskellige typer af vin, og vin betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker. Måske er du typen der allerede kender vinleksikonet forfra og bagfra? Måske er du lidt ligeglad med, hvor vinen kommer fra og hvem der har lavet den – bare den kan drikkes. Men faktisk betyder det noget, hvilket land en vin kommer fra. Læs med her.
Vinens ophav
Der er mange elementer, der er med til at kendetegne en vin. Om den er god eller ej afhænger helt af, hvem der drikker den og i hvilken situation den drikkes. Det er en meget subjektiv vurdering. Men man kan dog sagtens sige noget om en vins karakter ud fra dens drue, hvor druen er blevet dyrket og hvornår vinen er blevet tappet. Det betyder for eksempel, at vin som er lavet på den samme drue, kan smage vidt forskellig alt efter hvor i verden vinstokkene har vokset. For eksempel kan en rødvin lavet på Pinot fra Alsace i Nordfrankrig ikke sidestilles med en chilensk rødvin. I Chile var det franskmændene der oprindeligt tog de franske druer med sig over havet. Men selv om det er de samme druer i chilensk rødvin, typisk Chardonnay, Merlot, Pinot og Cabernet Sauvignon, så er chilensk rødvin kendetegnet ved en dybere smagsnuance end de franske. Det skyldes blandt andet, at man på grund af det chilenske klima har formået at bevare de oprindelige franske vinstokke. Selv om Chile er en forholdsvis ung vin-nation kommer nogle af verdens bedste vin herfra. Syre er et af de elementer, der har indflydelse på vinens smag. Man siger at vine fra køligere himmelstrøg har mere syre i sig eftersom deres druer ikke solmodnes på samme måde som andre.
Måden vinen tappes på
Det er dog ikke kun stedet, hvor vinen tappes, der kan have afgørende betydning for dens smag. Hvornår den er tappet, kan også betyde noget for smagsindtrykket. Du kender det sikkert, når man snakker om, at en vin fra et bestemt år var god. Jo ældre vinstokkene er, jo dybere i smagen bliver vinen. Har du vindruer i drivhuset, så ved du, at druerne kun bliver bedre og sødere i smagen og større for hvert år vinstokkene får lov til at vokse. Nogle vine filtreres, når de tappes. Det giver helt sikkert en anden smag end hos den vin, der ikke filtreres. Sidstnævnte kan danne bundfald og en ufiltreret vin holder ikke så længe. Dog kan en vin være filtreret så meget, at den mister sin smag.
Maden kan gøre en forskel
I det hele taget er der mange ting der kan have indflydelse på smagsoplevelsen af en vin. Du har måske prøvet, hvordan den samme vin kan smage helt forskelligt, hvis den serveres til to forskellige måltider. Det er altså ikke ligegyldigt om den serveres sammen med en stærk krydret gang chili eller en let stegt bøf. Ofte vil du også opleve at en god rødvin smager anderledes, når du drikker den til mad.