Mad, du skal prøve i Sri Lanka

Sri Lanka skyline om natten med lys

Sri Lanka er blevet et yndet sted for turister at rejse hen. I mange år var det ellers ikke et land, danskerne betragtede som et feriested, men dét har helt klart ændret sig. Sri Lanka er et ekstremt farverigt land med en rig kultur, en fortryllende natur, strålende arkitektur og et venligt folk. Og en stor del af det at rejse rundt i Sri Lanka, er at begive sig ud i det srilankanske køkken.

Læs med her og find ud af hvilke 4 retter, du som minimum skal prøve, når du tager til det krydrede og fortryllende land.

Curries

Du kan ikke tage til Sri Lanka uden at prøve minimum én af de skønne curries med ris eller rotti ti. Rotti er et fladbrød, og da srilankanere ofte spiser med fingrene frem for med bestik, er rotti en kærkommen måde for dig, der ikke er vant til at spise med fingrene, til at have noget at ”skovle” maden op med. Selvom vi jo er opvokset med, at det er forkert at røre ved maden, så bør du helt afgjort prøve at spise med fingrene. Smagsoplevelsen er en ganske anden, når du kan bruge hænderne til at mikse de forskellige smage sammen på.

Desuden serveres der typisk 2-3 forskellige curries på samme tid, ligesom der ofte er chutney og chili ved siden af. Desuden vil curries ofte også serveres med sambol, der er revet kokos med chili i. De fleste srilankanere spiser curries hver eneste dag, og det er således også et absolut must at prøve.

Appa med chili

Appa er en lille slags omelet fusioneret med en pandekage. Den laves i nogle helt særlige små og dybe pander, hvor dejen og et æg kastes ned i og svinges godt, så det lægger sig op af siderne. Æggeblommen ligger nede i bunden af panden. Herefter steges det som en pandekage, og når den tages af varmen og ud af panden, har den form som en lille skål.

Du spiser appa’en med fingrene og tilføjer selv chili og eventuelt forskellige slags sambol som yderligere smagsgivere. Det er en hurtig lille ret, og du kan få det på mange lokale markeder, hvor de i øvrigt er allerbedst i selskab med andre lokale.

Kothu

Kothu er endnu en srilankansk specialitet, som dog også har rødder i Indien. Kothu består af finthakket rotti tilsat diverse krydderier, grøntsager og kød. Du kan typisk vælge mellem kylling, rejer eller vegetar, og hertil får du diverse krydderier og chili.

Sørg for at prøve en cheese-kothu med rejer, som er blød og cremet, og når du tilsætter ekstra chili, er der virkelig tale om små bidder af himmelen.

Watalappan

Skal der være lidt sødt ved siden af alt det stærke og krydrede, skal du helt sikkert prøve desserten watalappan. Det er en blød og cremet dessert, der er lavet på kokosmælk, æg, jaggery (en helt særlig form for sukker) samt kardemomme og muskatnød. Desserten overtrækkes med karamelliseret palmesukker samt hakkede cashewnødder.

Det er et absolut must-try.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk